Column | Fietsen langs de grachten

november 19, 2014 in Column

grachten

Het leuke van wonen in een grote stad is dat je er heel veel dingen kunt ontdekken. Het geweldige van wonen in zo’n stad als Amsterdam, is dat je volgens mij nooit uit ontdekt raakt. Talloze boetiekjes, knusse eetcafétjes en bijzondere winkels. Ben je even een weekje weggeweest, zit er een nieuw Mediterraans restaurantje op de hoek en ontdek je een leuke hotspot waar je al tien keer langs gelopen bent.

En nu heb ik een nieuwe manier om deze prachtstad te ontdekken, namelijk met de fiets. Vorige week is mijn oude krakkebak overgeplaatst naar mijn tweede woonplaats Amsterdam. Ik kan je vertellen: ik ben hartstikke zenuwachtig, haha. Zoals u misschien weet, gaat het verkeer in Amsterdam kris kras door elkaar heen. Je hebt trams, auto’s, taxi’s, vrachtwagens, scooters, voetgangers, fietsers en ook nog eens toeristen die het niet altijd even goed snappen. En dat steekt dan op een bepaald moment bijna allemaal tegelijk over. Ik vind die drukte heerlijk. Maar eerlijk, om dáár met mijn fiets door te manoeuvreren vind ik toch best een beetje spannend.

Mijn ouders zeiden vorige week dan ook toen ze mijn fiets brachten: “Kijk je goed uit meid? Het is jou wel toevertrouwd, maar kijk alsjeblieft goed uit!”. Ik snap hun bezorgdheid enigszins wel, want fietsen in de drukste stad van Nederland is niets vergeleken met een klein dorp als Drunen. Maar door de lokale mensen werd het mij aangeraden om de stad per fiets te ontdekken. Je ziet dan namelijk zo veel meer en je leert de stad écht kennen. Bovendien is het heerlijk dat je in de buitenlucht naar school, de binnenstad of ergens anders naar toe kunt fietsen. Het wordt aangeraden om eerst de hoofdwegen te leren kennen per fiets, om daarna de sluiproutes te verkennen. Want geloof me, die zijn er veel in Amsterdam.

Wanneer u dit leest, heb ik bijna een klein weekje fietsen in Amsterdam er op zitten. Het zal vast en zeker goed gegaan zijn. Ik kom er hoogstwaarschijnlijk zonder kleerscheuren vanaf maar als u volgende week mijn column mist in dit blad, dan is er iets niet goed gegaan. Maar laten we daar zeker niet vanuit gaan. Ik ben een verstandige meid, en binnenkort fiets ik met losse handjes langs de Amsterdamse grachten.