Column | Blije guppen

november 22, 2014 in Column

goudvis
Sinds kort zijn we in Amsterdam niet met vieren thuis maar met achten. Dat lijkt een drukke boel, maar dat valt reuze mee. De nieuwelingen staan vrolijk in een grote kom op de tafel. Sinds vorige week heeft iedereen bij ons thuis een eigen gup. Maak kennis met Sushi, Sashimi, Soja en Wasabi.

We voelden ons als kleine kinderen in een snoepwinkel: “Ik wil die, nee die andere, jaaa die!”. Sinds afgelopen weekend hebben ik en mijn andere drie huisgenoten allemaal één goudvis. De sluierstaartvis om precies te zijn. Dit is een variant op de gewone goudvis, liet de man van de dierenwinkel ons weten. Het zijn rustige vissoorten en worden gekenmerkt door een gedeelde staartvin en anaalvin en een korte en gebogen ruggengraat.

Vissen waren een goed alternatief voor ons om als huisdieren te nemen. Een hondje is leuk maar totaal niet geschikt voor ons studenten die onregelmatig en op de meest bizarre tijden naar college moeten. Bovendien werd het uitlaten ook geen succes, zo midden in de stad. Een kitten was ook geen optie, hoe lief ze ook zijn. Ze kan bij ons niet naar buiten om haar pootjes te strekken of te spelen met de kat van onze onderburen. Daarvoor moet ze drie meter naar beneden springen, en dat wilden we haar niet aandoen. Een parkietje is leuk. Je kunt hem tam maken, kunstjes leren en leren praten. Maar minder leuk is het kwetteren terwijl jij van je nachtrust probeert te genieten. Een konijntje is ook erg schattig, maar dan moest ze binnen staan en daar hadden we geen plek voor.

Vissen waren dus de ultieme uitkomst. Je hoeft ze niet uit te laten, hoeven niet naar buiten, maken geen geluid en nemen haast geen plek in beslag. Naast deze praktische voordelen zijn ze ook hartstikke leuk, want we hebben samen de grootste lol met ze. De eerste paar uur hebben we aandachtig met z’n allen naar de glazen kom gekeken, want vissen zijn best intrigerend! Zoals u kunt zien zijn we thuis grote sushiliefhebbers. Maar weest gerust. We zijn uiteraard niet van plan ze op te eten.